STRÅMØNSTRET

DET UDØDELIGE BLÅMALEDE

Det finnes vel ingen i Norge som ikke kjenner til stråmønstret.
Det finnes i utallige utgaver, men er alikevel så likt at det ikke er lett å se forskjellen.

Stråmønsteret finner du på alt mulig, det er brukt på tekstiler,kakebokser,tørkeruller,servietter og kaseroller.

Det som gjør stråmønsteret så genialt er at det passer like godt på flate talerkner, høye lysestaker, store lokkefat og små eggeglass.

Man kan ikke si med sikkerhet hvor og når stråmønsteret oppsto, men man antar at det oppsto på Meisen tidlig på 1700 tallet. Inntil da hadde porselen vær bare for de spesielt rike, men nå oppsto en middelklasse som hadde nok penger til å kjøpe porselen om det ble framstilt litt billigere en det til da hadde vært.

Med litt billigere mente man at dekoren skulle kunne males av en mann, hittil hadde det sittet mange spesialister og malt. En malte blader, en fugler, en malte en spesiell blomst og så videre. Dett kostet mye i framstillingen, og man søkte nå en dekor som gikk lett og fort å male, den skulle være enkel og dekorativ, og den skulle minne om den kinesiske dekoren som da var på mote.

Og dermed var det en genial designer som kom fram til stråmønsteret.
Dermed var porselensfabrikken i Meisen sikret, man solgte porselen som alderi før. Og det blåmalede spredde seg over hele Europa, ble kopiert på andre fabrikker og solgte enda mer.

I en Dansk katalog fra sent på 1800 tallet er det listet nesten 500 stråmønster-deler.

Det er forsøkt å selge både grønt og rødt stråmønster, men det er det blåmalede vi vil ha.

Det tar 4 år før man er utdannet stråmønster-maler. Og en maler vil alltid kunne se igjennom en stabel ferdige ting og plukke ut "sine" deler.

tilbake